Fråga

Hej, Jag har en fråga hur du sätter igång dina hästar efter vila och efter skador om det inträffat.. Hälsning Emma


Hej Emma!
Kul att du kommer med en fråga..

Att sätta igång en häst efter vila eller skador är helt beroende på vad hästen gått igenom.
Scatman har ju nu haft vintervila pga av att vi inte har ridhus på gården just nu, så han har vilat i ungefär 3 månader.. Men jag har jobbat honom i skritt och varierat formen och längt skritten och samlat för att inte tappa allt genom att bara gå på lång tygel med huvudet rakt upp. Jag tycker det är viktigt att alltid variera hur man rider både för häst och ryttare. När ridbanan blir ridbar igen, så man kan börja trava och galoppera igen så blir igångsättningen lättare. Jag har lärt mig genom egna erfarenheter under åren vad som fungerat för mig och vad som inte fungerat. Som ett exempel på hur en igångsättning skulle se ut skulle jag göra så här:

Jag skrittar fram 10 minuter på hårt underlag för att få igång blodflödet i benen och få igång hästen och blir varm. Går in och skrittar 10-15 minuter då har jag hästen i en låg och rundform och flyttar i sidverts för att mjuka och stretcha och verkligen känna att ryggen kommer upp ordentligt. Sen höjer jag formen till en mera arbetsform ( här vet jag att många tycker att man ska jogga hästen hela passet låg och rund, men det har aldrig fungerat för mig) för att få honom att balansera upp kroppen och tungden ska mera fördelas ut på alla 4 ben. Bara komma ihåg och känna att ryggen ska fortfarande vara rund och fin. Rider så en stund i traven och mycket sidvärts och övergångar och sen i galoppen höjer jag upp formen ett snäpp till för att få mera tungd på bakbenen. Det jag vill få ut med att ha hästen i 3 olika lägen när den sätts igång är för att få hästen att ha lagt samma tungt på alla 4 ben. Alltså, när jag rider fram lite låg i formen då kommer tyngden mer på frambenen, sen i traven när hästen går i arbetsfom vill jag ha samma tungd på alla 4 ben för att sen att höja formen för att få lite mera tung på bakbenen. Men vikitgast av allt, verkligen ha hästen i egen balans! Så hästarna inte hänger konstat på frambenen eller bakbenen. Sen ju mer hästen rids och byggs upp så ändras träningen i takt med hästen. Och sen rider jag inte mer än ca 20 minuter, finns ingen idé att rida längre i början.
Jag brukar också ofta ta hjälp av hästmassage för att underlätta så det tycker jag att man kan unna sin häst det då och då.
Det är det jag är mest nogrann med, är att hästen ska följa med i igångstättningen, sätts det för mycket press för fort brukar ( BRUKAR ) det oftas kommer bakslag någonstans. Så hellre skynda långsamt !
Så sätter jag igång hästar som stått en längre period.

Sen finns det olika sätt att sätta igång en häst som varit skadad. Men i princip gör jag samma sak med alla hästar skadade eller stått i vila fast på längre tid för att vara hundra på att hästarna byggs upp rätt och inte blir för hårt pressade.

Ett sätt som jag tycker är helt suveränt är att tömköra när hästarna kommit igång mera, då ser man verkligen om man har fuskat någonstans i ridningen, man ser hur hästen rör sig och vad som behövs jobba med.
Efter man tömkört är det lättare i ridningen att veta vart och vad man ska bygga upp.

Jag säger ofta till dem jag hjälp med sina hästar att ha hästen i egen balans är viktigt för hästen och ridningen. Och att jag säger så är för alla mina tränare under åren har alltid sagt det till mig att hästen måste ha egen balans för att inte "hänga" för mycket i handen eller annat.. Sen att också inte krångla till ridningen, hålla det så enkelt som möjligt. Wieger säger alltid till mig " Keep it simple " och " If you have the horse in perfect balance you have a horse that whats to work ". Och jag håller med, ju lättare man gör det för hästen och sig själv ju roligare blir ridningen och lättare att slippa hålla upp en häst i balans. 


Det är mina knep :) Hoppas du fått svar eller hjälp med något!

Vill bara säga igen, att det här är det som fungerar för mig och dem hästar jag ridit och hjälp under åren, säger verkligen inte att andras är fel. Utan att man ska hålla kvar vid det som fungerar för sig själv..




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback